-
DOLGU MADDESİ UYGULAMALARI
Yaşlanma, güneş, sigara ve stres gibi faktörler cilt altındaki yağ ve destek dokusunun azalmasıyla sonuçlanmaktadır. Cildin gergin ve dolgun görünmesini sağlayan dokularda oluşan erime ve buna yer çekiminin de eklenmesi kırışıklık ve sarkmalara neden olmaktadır. Dolgu maddesi uygulamaları bu amaçla geliştirilmiştir. Bu maddeler kırışıklıklar ve volüm kayıplarının olduğu yerlere istenilen miktarlarda kullanılabilir.Günümüzde pek çok dolgu maddesi vardır. Her bir dolgu maddesinin kendine ait özellikleri ve yapıları mevcuttur. Bu nedenle her bir dolgu maddesinin kullanım alanları farklılık gösterebilir. Aynı içeriğe sahip dolgu maddelerinin bile farklı moleküler yapı ile işlenmesinden dolayı etkileri, akışkanlıkları ve kalıcılıkları birbirinden farklılık gösterebilir.
Dolgu uygulamaları birkaç enjeksiyondan oluştuğundan basit bir uygulamaymış gibi gözükebilir. Fakat deneyimli sağlık profesyonelleri tarafından uygulanmadığı takdirde kötü sonuçlarla karşılaşmak süpriz değildir. Dolgu maddelerinin uygulanmasında onaylı ve güvenilir bir dolgu maddesinin seçilmesi çok önemlidir. Kazancı arttırmak amacıyla ucuz ya da güvensiz dolgu maddelerinin seçimi hastalar için büyük sorunlara yol açabilmektedir. Yüzünüze ya da vücudunuza bir şey enjekte ettirmeden önce mutlaka yeterli araştırma yaptığınıza emin olun.
-
DOLGU MADDELERİ HANGİ SORUNLARIN DÜZELTİLMESİNDE KULLANILIR
Dolgu maddeleri cildinizin kontürünü düzeltmek ve izler, yaralanma ya da kırışıklıklara bağlı ciltteki çukurlaşmaları azaltmak için kullanılabilir. Dolgu maddeleri şu durumların tedavisinde yararlıdır:
- Yanak bölgesindeki çukurlaşma
- Gözlerin köşesindeki kaz ayakları
- Burnun her iki tarafından ağız köşelerine uzanan çizgilerde
- Kaşların arasındaki kırışıklıklar
- Ağız köşelerinden aşağı doğru uzanan kırışıklıklar
- Dudak sınırlarının belirgin hale getirilmesi için
- Yanık ya da yaraların neden olduğu izler
- Üst dudak ile burun tabanı arasında dik uzanan çizgiler
- Yüzdeki bazı izler
- Alın boyunca uzanan izler
- Sivilce izleri
-
DOLGU MADDELERİ ELDE EDİLEN SONUÇLAR KALICI MIDIR ?
Dolgu maddeleri geçici, uzun süreli ve kalıcı maddeler şeklinde üçe ayrılabilir.
Geçici dolgular arasında en sık kullanılanlar “hyalüronik asit” içeren dolgulardır. Kalıcılık süreleri 6 ay ile 2 yıl arasında değişir.
Uzun süreli dolgular arasında kalsiyum hidroksiapatit içerenler (Radiesse) ve poli-L-laktik asit içerenler (Sculptra) sayılabilir. Bu tür dolguların kalıcılıkları 2 yıl civarındadır.
Kalıcı dolgular ise plastik içerenler (Bioalcamid), metilmetakrilat içerenler (Artecoll) ve sıvı silikon içeren ürünlerdir. Bu dolgularda erime olmaz. Ancak yüksek risk içerdiklerinden kullanılmaları önerilmez.
-
HYALÜRONİK ASİT
Günümüzde en yaygın kullanılan, uygulaması oldukça kolay ve konforlu bir dolgu maddesidir. Hyalüronik asit (HA) insan vücudunda en yaygın olarak bulunan maddelerden birisidir. Farklı üretim teknikleri ile her bölgeye özel daha akışkan, daha yoğun HA dolgu maddeleri mevcuttur. Derin ve yüzeyel kırışıklıkların tedavisinde oldukça etkili maddelerdir. Piyasada Captique, Esthelis, Elevess, Hylaform, Juvaderm, Perlane, Prevelle, Puragen ve Restylane isimleri ile pek çok hyalüronik asit içeren ürün bulunmaktadır. Ürünler genellikle 0,8 ila 1,2 ml.lik uygulamaya hazır enjektörler halinde gelir. Yüzün her bölgesinde güvenli bir şekilde kullanılabilmektedir.
HA dolgu maddelerinin etkileri kalıcı değildir. Uygulama sonrası etki hemen ortaya çıkar. Etki süresi uygulanan maddenin içeriği, uygulama bölgesi ve uygulanan kişinin özelliklerine bağlı olarak 6 ay ile 2 yıl arasındadır. Son dönemde yapılan çalışmalar tekrarlayan uygulamalar sonrası hem kullanılacak dolgu maddesinin azalabileceğini hem de etki süresinin daha uzun olabileceğini destekler niteliktedir. Kullanılacak dolgu maddesi miktarı kişiye göre değişmektedir. Kırışıklıkların derinliği uygulanacak dolgu maddesinin miktarını belirleyen en önemli kriterdir.
-
KALSİYUM HİDROKSİAPATİT
Kalsiyum hidroksiapatit, diğer bir sık kullanılan dolgu maddesidir. Yapısı hyalüronik asitten (HA) daha farklıdır. Kalsiyum hidroksiapatit vücutta özellikle kemik ve dişlerde yaygın olarak bulunan önemli bir maddedir. Bu maddenin jel formuna dönüştürülmesi ile dolgu için kullanılacak materyal elde edilmiştir. HA dan farklı olarak daha derin kırışıklar ve derin bölge uygulamaları içindir. Özellikle alt çene ucu ve elmacık kemikleri bölgesinde etkilidirler. Diğer bir uygulama alanı ise el sırtında yaşlanmaya bağlı ortaya çıkan bulguların tedavisidir. Kalıcılığı HA ya göre uzundur. Etkisi yaklaşık 24 ay boyunca sürer.
-
DOLGU MADDESİ UYGULAMASI NASIL YAPILIR ?
Az miktardaki dolgu maddesi çok ince iğneler ile yüze enjekte edilir. Tedavi genel olarak 30 dakikadan kısa sürede yapılabilir.
Değerlendirme:
Doktorunuz başlangıçta istediğiniz sonucu sorar ve sonrasında yüzde dolgu maddesi uygulanacak alanları muayene eder. Doktorunuz daha sonra dolgu maddesi uygulanacak alanlar için kılavuz olması için yüzünüzdeki bazı stratejik noktaları işaretleyecektir.
Alanın temizlenmesi:
Enjeksiyon yapılacak alanlar antibakteriyel ajanla temizlenir. Enjeksiyona hassas kişilerde anestezik kremler kullanılabilir. Piyasada içerisinde anestezik madde içeren ürünler de bulunmaktadır.
Enjeksiyon:
Enjeksiyonların yapılması yaklaşık olarak 30 dakikadan az sürer.
Temizlik ve buz uygulaması:
İşaretlemeler temizlenir ve rahatsızlık hissini azaltmak için buz uygulaması yapılır.
Bu aşamadan sonra makyaj yapılabilir fakat hyalüronik asitin hareket etmesini önlemek için tedavi edilen alanlara basınç uygulanmamalıdır.
İzler ve derin kırışıklıklar özel bir yaklaşım ister. Bu alanlarda arzu edilen sonuca ulaşabilmek için çok sayıda enjeksiyon yapmak gerekebilir. Derin kırışıklıkların tedavisinde konforu arttırmak için lokal anestezi uygulanabilir. Daha derin dolgu uygulamasının sık yapıldığı alanlar burun kenarından ağız köşesine uzanan alan, çenenin alt sınırı ve yanaklardır.
Uygulama sonrası:
Enjeksiyondan hemen sonra çoğu aktivitenizi sürdürebilirsiniz. Sadece bu alan ovalanmamalıdır.